Remonts virtuvē - ko ņemt vērā

Pienāk laiks, kad sirds kāro pārmaiņas un remonts ir lielisks veids kā atsvaidzināt savu apkārtējo vidi. Neskatoties uz to vai plānotas lielākas vai mazākas pārmaiņas, ir vērtīgi veikt remontdarbus apdomīgi, izvērtējot savas vajadzības un iespējas. Lasi rakstu un uzzini, kam pievērst uzmanību, veicot remontu virtuvē.

virtuves remonts

Plānošana un dizains

Virtuve ir viena no svarīgākajām telpām mūsu dzīvesvietā, jo tā veic vairākas funkcijas. Tajā mēs gatavojam savas maltītes un, visbiežāk, arī tās ieturam. Tajā tiek uzglabāti produkti un lietas ēdiena gatavošanai, un nereti šajā telpā arī mazgājam veļu, strādājam, mācāmies utt.

Tieši tāpēc, pirms ķeries “vērsim pie ragiem”, ir vērts veltīt laiku rūpīgai plānošanai. Tas palīdzēs radīt skaidru vīziju par telpas interjeru, izkārtojumu, funkcijām un veicamajām izmaiņām.

Sāc ar to, ka apkopo savas vēlmes un vajadzības. Ir noderīgi izveidot sarakstu ar lietām, funkcijām un sajūtām, ko sagaidi. Piemēram, vairāk vietas lietu uzglabāšanai, plašāka darba virsma, labāks sadzīves tehnikas novietojums, gaišāks interjers.

Strukturē visas vēlmes un vajadzības divās daļās - “noteikti jābūt” un “labi ja būtu”. Tas palīdzēs Tev tālāk budžetēšanas posmā, kad būs jānosaka prioritātes un lietas, kurās investēt un kur ietaupīt. Izmanto Pinterest vai citus tiešsaistes avotus, lai smeltos iedvesmu, kā varētu izskatīties virtuves interjers un izkārtojums.

materiālu paraugi

Domājot par telpas interjeru, izvēlies tematiku, kas atspoguļo Tavu personīgo stilu un ir saderīgs ar pārējo dzīvokļa interjera dizainu. Ja virtuvē pavadi daudz laika, pārliecinies, ka telpa būs Tev patīkama, tajā būs gana daudz gaismas un vietas Tev svarīgām lietām.

Izvēlies virtuves izkārtojumu, kas ļauj maksimāli izmantot vietu, vienlaicīgi ievērojot klasisko virtuves trijstūri - ledusskapis (paņemam produktu), izlietne (nomazgājam nepieciešamo produktu) un plīts (gatavojam) - kas atvieglo ēst gatavošanas procesu ikdienā. Pārdomā vai virtuvē būs arī ēdamzona un ieplāno vietu tai.

Ieplāno pietiekami daudz vietas lietu uzglabāšanai. Izpēti un ieplāno arī mūsdienīgus uzglabāšanas risinājumus, kas ļauj efektīvāk izmantot nelielas telpas un plauktus. Pārdomā kādas lietas un ierīces Tu patiešām izmanto ikdienā un atbrīvojies no liekā jau laicīgi.

Kad esi apkopojis savas vēlmes un vajadzības, kārtīgi veic telpas mērījumus, iekļaujot arī durvju ailes izmērus, logus un virtuves daļas, kas nav pārvietojamas, tostarp, elektrības rozetes, gāzes ievadus, ventilāciju, ūdens trubas un citas detaļas.

Daži ieteikumi, ko ņemt vērā plānošanas posmā:

  • Īpaši ja virtuves telpa ir neliela, izmanto gaišus materiālus un krāsas sienām, virtuves mēbelēm un darba virsmām, lai radītu sajūtu, ka telpa ir plašāka.
  • Lai radītu plašuma sajūtu, virtuves mēbeļu virsmām izvēlies glancētu materiālu, kas atstaro gaismu, kā arī atvērtos plauktus vai novieto pie sienas spoguli.
  • Ja plāno mainīt virtuves tehniku, investē multifunkcionālās ierīcēs un sadzīves tehnikā, kas piemērota nelielām virtuvēm.
  • Atceries, ka nelielās telpās ir vērtīgs princips - “mazāk ir labāk”, tāpēc neaizraujies ar daudz detaļām un aksesuāriem, bet izvēlies dažas interesantas detaļas, kas piešķirs telpai unikalitāti.
  • Apgaismojumam ir liela nozīme, tāpēc pārdomā kā vari iekļaut interjerā dažādus gaismas objektus, piemēram, virs darba virsmas, zem virtuves skapīšiem vai virs ēdamzonas.

Budžeta izstrāde

Kad esi ticis skaidrībā ar savām vēlmēm un vajadzībām, ir laiks noteikt savas finanšu iespējas - cik Tu esi gatavs un vari atļauties virtuves remontam. Pārdomā kādus līdzekļus izmantosi. Vai esi veicis uzkrājumus vai plāno aizņemties? Ja aizņemsies, tad cik un kāds būs ikmēneša maksājums? Ir vērts noteikt skaidrus remonta izmaksu griestus un pieturēties pie tiem.

Tālāk jāveic izmaksu apkopojums. Sadali izmaksas pa pozīcijām - apdares darbi, virtuves iekārta un mēbeles, sadzīves tehnika un citi izdevumi. Ņem vērā iepriekš sastādīto sarakstu ar vēlmēm un vajadzībām, tas palīdzēs prioritizēt izdevumus. Izpēti aptuvenās izmaksas katrai pozīcijai un sastādi sākotnējo budžetu.

Vienmēr iekļauj vismaz 10-20% rezervi no kopējā budžeta neparedzētiem izdevumiem, jo  remontdarbu laikā tādi vienmēr rodas. Tā Tu radīsi sev drošības sajūtu, ka neparedzētu apstākļu vai izmaksu dēļ neiekavēsies vai neapstāsties remontdarbi.

virtuves dizains

Izvērtē, kurās sadaļās esi gatavs investēt un uz kurām lietām Tu būtu gatavs ietaupīt. Iespējams kādas no lietām ir iespējams atjaunot, nevis iegādāties jaunas. Prioritizē ierīces un lietas, kuras Tev kalpos ilgtermiņā un ietaupi uz dekoratīviem elementiem un aksesuāriem.

Ņem vērā, ka remontmeistaru darbs sastādīs lielu daļu izdevumu, tāpēc, plānojot izmaksas, ir vērts apzināt darbu izcenojumus vairākiem meistariem, lai salīdzinātu piedāvājumu un varētu izvēlēties izdevīgāko.

Tāpat ir vērtīgi izpētīt, kurā sezonā vai gada mēnešos būvmateriālu un tehnikas veikalos ir preču izpārdošanas un ir iespēja iegādāties nepieciešamo izdevīgāk. Parasti būvmateriāliem zemākas cenas ir ziemas mēnešos, kad būvniecības sezona nav tik aktīva.

Daži ieteikumi, ko ņemt vērā budžeta izstrādes posmā:

  • Rūpīgi izvērtē, kādus darbus vari darīt pats un kur tomēr labāk noalgot speciālistu, kas paveiks plānoto darbu kvalitatīvi un ar pirmo reizi.
  • Apdomā kā vari ietaupīt, piemēram, atjaunojot virtuves iekārtu vai mēbeles, nevis pērkot jaunas, vai pārdodot veco sadzīves tehniku, lai iegūtu papildu līdzekļus jaunai.
  • Izpēti un salīdzini materiālu un tehnikas cenas dažādos veikalos. Izmanto izdevīgus piedāvājumus izpārdošanas laikā vai meklē izdevīgus lietotas tehnikas vai mēbeļu variantus, kas iekļaujas Tavā ieplānotajā dizainā.

Remonta process

Kad ir skaidrs plāns un aptuvenās remonta izmaksas, ir vērtīgi pārliecināties vai nav nepieciešama remontdarbu saskaņošana ar pašvaldības būvvaldi.

Remontdarbu saskaņošana

Ja virtuvē plānots veikt tikai kosmētisko remontu, tad īpaša saskaņošana ar būvvaldi nav nepieciešama, tomēr, ja plānots veikt nopietnākas izmaiņas, tad būs nepieciešams remontdarbus saskaņot.

Ja virtuves remonta laikā tiek veikta vienkāršota atjaunošana, tad ir nepieciešams būvvaldē iesniegt Apliecinājuma karti. Tas attiecas uz gadījumiem, kad tiek apvienotas vai atdalītas telpas ar nenesošu starpsienu, piemēram, apvienojot virtuvi ar viesistabu. Apliecinājuma kartei jāpievieno plānotās pārbūves apraksts, rasējumi ar veicamajām izmaiņām, saskaņojumi ar ēkas īpašnieku (-iem) un, iespējams, citus dokumentus, ko ieteiks būvspeciālists.

Ja remonta laikā plānota pārbūve un tiek skartas nesošās būvkonstrukcijas, ēkas fasāde vai koplietošanas inženierkomunikācijas, tad nepieciešams būvprojekts un būvatļauja. Šo dokumentu sagatavošanai būs nepieciešams algot sertificētu speciālistu vai projektētāju. Jāņem vērā, ka papildu būvvaldes saskaņojumam, būs nepieciešams saņemt arī dzīvojamās mājas iedzīvotāju piekrišanu. Bez tās, būvvalde neizsniegs būvatļauju.

Telpas sagatavošana

Kad saņemtas visas atļaujas, ir laiks ķerties klāt fiziskajiem darbiem. Sāc ar telpas sagatavošanu. Atbrīvo telpu no mēbelēm un ierīcēm, nevajadzīgajiem apdares materiāliem uz sienām un grīdas. Tāpat no sienām un griestiem ir jānotīra un jānomazgā krāsa.

Tā kā šis process paredz daudz atkritumu, pārdomā, kā no tiem atbrīvosies! Ir vērtīgi apsvērt būvatkritumu konteinera nomu, jo sadzīves atkritumos tos mest nedrīkst.

Novērtē esošo elektroinstalāciju stāvokli. Modernām elektroierīcēm ir būtiska stabila strāvas padeve, tāpēc pārliecinies, ka visas rozetes darbojas un ir spējīgas izturēt lielu slodzi. Pārliecinies, ka rozetes atrodas attiecīgās vietās, lai tajās varētu pievienot plānoto tehniku un arī pašiem ikdienā būtu ērti darboties virtuvē. Ja virtuves remonta laikā arī plānots mainīt logus, tad šis ir īstais laiks, kad to darīt, pirms ir sākti kosmētiskie remontdarbi.

Materiālu iegāde

Paralēli telpas sagatavošanai jāsāk apdares materiālu un virtuves iekārtas izvēle un iegāde. Ir vērtīgi virtuves iekārtu izplānot uzreiz, kolīdz ir sagatavotas sienas, ir skaidra rozešu un citas infrastruktūras precīza atrašanās vieta, lai var veikt atbilstošus mērījumus. Tas aiztaupīs raizes, virtuves iekārtas uzstādīšanas laikā.

Ja darbus veic speciālisti, vienojieties, kas iegādāsies remontdarbiem nepieciešamos materiālus. Ja darbus veic pats, pirms dodies uz būvmateriālu veikalu, sagatavo precīzu sarakstu ar nepieciešamajiem materiāliem un instrumentiem, kas būs nepieciešami procesa gaitā.

krāso sienas

Remontdarbi

Remontdarbus sāk ar melnās apdares sagatavošanu. Sienas ir maksimāli jāizlīdzina, īpaši, ja plānots uzstādīt flīzes. Jāizlīdzina arī griesti un grīda, ja tā telpas sagatavošanas procesā ir bojāta. Veicot šos darbus, ir svarīgi ļaut visiem materiāliem kārtīgi izžūt un nostāvēties, pirms ķeras klāt pie nākamā darbu posma.

Nākamais solis ir baltās apdares darbi, kurus vislabāk sākt ar griestiem, tad turpināt ar sienām. Sienu apdarei vari izmantot mazgājamo krāsu vai tapetes, kā arī flīzes (keramikas, akmensmasas vai stikla), kuras ir viegli kopjamas ikdienā. Virtuves grīdai populārākais apdares materiāls ir flīzes, tomēr, ja telpa atļauj, var kombinēt flīzes ar citu apdares materiālu, piemēram, laminātu vai linoleju, tādā veidā atdalot gatavošanas zonu no ēdamzonas.

Iekārtošana

Kad ir pabeigti remontdarbi, var sākt telpas iekārtošanu. Vispirms izbūvē virtuves iekārtu un pieslēdz sadzīves tehniku. Pēcāk izvieto citas mēbeles, gaismas objektus, aizkarus vai žalūzijas un citus aksesuārus.

Cik īsti izmaksā virtuves remonts?

Virtuves remonta izmaksas lielā mērā ir atkarīgas no Tavām vēlmēm - kādus materiālus un sadzīves tehniku izvēlēsies, kur pasūtīsi un iegādāsies virtuves tehniku un mēbeles. Taču, lai saprastu vidējās izmaksas, ar kurām noteikti jārēķinās, piedāvājam šo virtuves remontdarbu tāmi, kas būs atbilstoša nelielai 6m2 daudzdzīvokļu mājas virtuvei (piemēram, lietuviešu projektā).

Sienas un griestu apdare (iesk. ģipškartona konstrukcijas, izolācija, krāsošana)

250.00

Grīdas apdare (iesk. izlīdzināšana, izolācija, siltinājums, materiāls un tā uzstādīšana, grīdlīstes)

270.00

Durvis (iesk. aplodas un furnitūru)

100.00

Elektroinstalācija (iesk. sadales, kabeļu, rozetes, slēdži, apgaismojuma objekti)

150.00

Virtuves iekārta (iesk. izlietni, plīti, cepeškrāsni, trauku mazgājamo mašīnu un ledusskapi

2500.00

Virtuves mēbeles (iesk. galds, krēsli)

200.00

KOPĀ:

3470.00

Atceries, ka remontdarbu izmaksas ir atkarīgas no Tavām vēlmēm un arī tā, cik labi būsi saplānojis un sabudžetējis darbus. Uzzini, kā izdevīgi veikt remontdarbus šajā rakstā.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau kopš 2010. gada un ir spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat remontu mājās un ir nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Bildes: www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Svarīgākais, kas jāņem vērā, veicot virtuves remontu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas