12 noderīgi rīki jaunajam mācību gadam skolēniem un vecākiem

Iesācies atkal jauns mācību gads un vecāku prātus nodarbina doma - kā padarīt to produktīvāku un harmoniskāku gan skolēnam, gan pašiem vecākiem?

Kad iegādāti visi svarīgākie mācību līdzekļi un ikdienas gaitas kļūst skaidrākas, ir vērts pievērst uzmanību papildus rīkiem, kas palīdzēs skolēniem veiksmīgāk apgūt mācību vielu, jēgpilni pavadīt brīvo laiku ārpus skolas un parūpēsies par viņu emocionālo un fizisko labsajūtu saspringtajā mācību gadā.

meitenīte smaida

Mācību spēles prasmju attīstībai

Nav noslēpums, ka katrs bērns ir citādāks un arī mācību vielu apgūst savā tempā un veidā. Kāds labi apgūst prasmes ar izglītības sistēmai ierasto veidu, taču citiem ir nepieciešama cita pieeja pamata zināšanu apguvei. Tieši tāpēc izglītības jomas speciālisti strādā pie dažādiem palīglīdzekļiem, kas palīdz bērniem, īpaši sākumskolas posmā, apgūt svarīgākās prasmes, izmantojot spēļu paņēmienus.

Mūsdienās ir pieejami dažādi mācību palīglīdzekļi gan elektroniskā veidā - aplikāciju, tiešsaistes spēļu un uzdevumu formā, gan arī taustāmā veidā - kā galda spēles vai mācību materiāli.  Ar mācību spēļu palīdzību, mājās vai skolā, ir iespēja uzlabot lasītprasmi un matemātiku, veicināt loģisko domāšanu, sadarbošanās un socializēšanās prasmes, kā arī apgūt ikdienai noderīgas zināšanas par drošības noteikumiem, satiksmi, laiku un naudu.

puika ar meiteni spēlējas

1. Apgūstiet matemātiku ar domino elementiem

Matemātikas skolotāja Laila Bērziņa ir izstrādājusi matemātikas domino, kur ar spēles elementiem palīdz apgūt, atkārtot un nostiprināt skaitļošanas prasmes skolēniem no 1.- 6. klasei. Iegādājieties spēli sākot no € 27.00.

2. Aplikācija pirmajiem soļiem matemātikā

Ģimenēm, kuras meklē veidu kā jēgpilni pavadīt laiku viedierīcēs, būs noderīga izglītojoša bezmaksas aplikācija - Gudrinieks, kurā pirmsskolas bērniem un pirmo klašu skolēniem palīdz apgūt ciparus, ģeometriskās figūras, saskaitīšanu un atņemšanu, kā arī orientēties telpā un attīstīt loģisko domāšanu.

3.   Mobilā spēle prāta asināšanai

Lielākiem bērniem interesanta būs spēļu aplikācija - Kas Kas Ko? Tā ir interaktīva spēle par latviešu valodu un citām tēmām sešās kategorijās - valoda, literatūra, mūzika, sports, ģeogrāfija, vēsture un etnogrāfija. Lielisks veids kā papildināt un atsvaidzināt savas zināšanas, kā arī sacensties ar draugiem un ģimenes locekļiem.

4.   Galda spēles prasmju attīstīšanai

Šobrīd veikalos un grāmatnīcās ir pieejamas visdažādākās spēles, kas palīdzēs apgūt mācību vielu, sadarbošanās, komunikācijas un sadzīves prasmes.

Piemēram Daudzpusīgā prāta izaicinājumu spēle palīdz attīstīt dažādus prāta virzienus un noteikt bērna individuālās stiprās puses (cena €32,19). Euro naudas komplekts palīdzēs apgūt naudu un tās lietošanu (cena €31,04), Koka rotaļlieta, kas radīta pēc Montessori metodikas Laika nogriežņi sniegs izpratni par pulksteņa struktūru un palīdzēs iemācīties pateikt laiku, un sadalīt stundu dažādos laika nogriežņos (cena €26,44).

Apgūstiet apzinātības pamatus mierīgākai ikdienai

Mūsdienās dzīves ritms ir straujš gan vecākiem, gan arī pašiem bērniem. Šķiet svarīgi paveikt un paspēt visu, tāpēc ikdienas pienākumi prasa daudz laika, emocionālā un fiziskā spēka. Bieži ne vecākiem, ne bērniem nepietiek laika vienkārši apsēsties un aprunāties, dalīties ar ikdienas izaicinājumiem vai piedzīvoto. Diemžēl, tas ar laiku var radīt nopietnu stresu un pat domstarpības ģimenē.

Darba vidē un izglītībā arvien vairāk praktizē un runā par dažādām stresa pārvaldīšanas un apzinātības metodēm. Par šo tēmu tiek izdotas grāmatas, organizēti kursi un arī veidotas aplikācijas. Visi šie rīki ir vērtīgi, lai savā ikdienā daudzveidīgi iekļautu miera un klusuma brīžus, kas palīdz nomierināt nervu sistēmu un sakārtot domas.

mamma ar bērniem spēlē

5.   Apzinātības kursi pieaugušajiem

Mierīgi un nosvērti vecāki ir ģimenes balsts, tāpēc, ja vēlaties apgūt apzinātības pamatus, apsveriet iespēju piedalīties Miervidi organizētajos apzinātības kursos pieaugušajiem, piemēram, Apzinātības prakse veselībai un emocionālajam līdzsvaram, ko vada apzinātības treneri Indra Majore - Dūšele un Sandis K. Dūšelis. Kursu cena 2024. gada septembrī ir €60,00.

6. Aplikācija apzinātības mirkļiem ikdienā

Izmēģiniet arī viņu izstrādāto lietotni Miervidi Android un iOs ierīcēs, kas piedāvā gan bezmaksas, gan maksas saturu sākot no €3,99 mēnesī, lai iekļautu apzinātības prakses ikdienā.

7. Apzinātības skola bērniem un jauniešiem

Savukārt, lai iekļautu apzinātības prakses bērnu ikdienā un palīdzētu viņiem apgūt meditācijas pamatus, piemēroti būs Ineses un Ivo Strantes vadītā Klusuma skola, kas piedāvā daudzpusīgas apzinātības un meditācijas nodarbības bērniem un jauniešiem no 7 gadu vecuma. Kursu cena ir sākot no €160,00 par 8 nodarbību kursu. Sekojiet līdzi informācijai skolas mājas lapā par aktuālajiem kursu datumiem.

8.   Apzinātības spēļu kartītes visai ģimenei

Kontemplācijas skolotāja Inese Strante ir radījusi arī Apzinātības spēļu kartītes, kuras palīdz vairot apzinātību ikdienā gan bērniem, gan vecākiem. Kartīšu cena ir €23,98.

Jaunākās tehnoloģijas produktīvam mācību procesam

Mūsdienu skola un mācīšanās nav iedomājama bez tehnoloģijām. Diez vai kāds skolēns iztiks bez datora, viedtālruņa vai planšetes. Bet varbūt ir kādi citi moderni gadžeti, kas palīdz skolēniem būt produktīviem mācību procesā?

puisis lasa grāmatu

9. Viedpulksteņi 1.- 4. klašu skolēniem

Sākumskolā viedierīču lietošana nav tik izteikta, jo uzsvars tiek likts uz pamata zināšanu apguvi, tomēr pirmo klašu skolēniem varētu būt noderīgi bērniem draudzīgie viedpulksteņi. Xplora XGO3 ir bērniem izstrādāti viedpulksteņi ar tālruņa un ziņojumapmaiņas iespējām, GPS izsekošanu, speciālu skolas režīmu un dažādām izklaidējošām funkcijām. Viedpulksteņa cena - €139,99.

10. Troksni slāpējošas austiņas pusaudžiem

Pusaudžu vecumā bērni tiecas pēc neatkarības un mīl vairāk laika pavadīt vienatnē. Lielās ģimenēs bērniem var būt noderīgas troksni slāpējošās austiņas, kā, piemēram, JBL JR 460 bezvadu austiņas. Tās ir bērniem un pusaudžiem piemērotas austiņas ar kvalitatīvu skaņu, taču ierobežotu maksimālo skaļumu (zem 85 dB), lai pasargātu viņu dzirdi. Austiņām ir pieejama aktīvā trokšņu slāpēšana, kas ir vērtīga, lai nodrošinātu bērnam iespēju norobežoties no apkārtējiem trokšņiem un koncentrēties mācībām. JBL bezvadu austiņas var iegādāties par €79,99.

11. Bezvadu klaviatūras vidusskolēniem un studentiem

Vidusskolēniem un studentiem ikdiena bez viedierīcēm nav iedomājama. Lai atvieglotu mācības tiem, kas mācību procesā izmanto planšetdatorus vai viedtālruņus, noderīga būs bezvadu portatīvā klaviatūra, kuru var pieslēgt viedierīcēm. Logitech Pebble Keys 2 K380s ir moderna klaviatūra ar kompaktu dizainu un īpaši klusiem taustiņiem. To ar Bluetooth® tehnoloģiju var savienot ar vairākām ierīcēm vienlaikus, nodrošinot produktīvāku darbu gan skolā, gan mājās. Klaviatūras cena - €44,99.

12. Datorbrilles zilās gaismas ietekmes mazināšanai

Ņemiet vērā, ka digitālie ekrāni, piemēram, datori, planšetdatori un viedtālruņi kā arī televizori, izdala zilo gaismu, kas pārmērīgā daudzumā var nelabvēlīgi ietekmēt miega kvalitāti un redzi. Taču ne vienmēr ir iespēja izvairīties no viedierīču lietošanas, īpaši aktīvos mācību posmos, piemēram, eksāmenu laikā.

Lai mazinātu zilās gaismas ietekmi, apsveriet iespēju iegādāties zilās gaismas bloķējošās brilles. Ir pieejams tiešām plašs klāsts ar dažāda dizaina, krāsu un formas datorbrillēm gan pieaugušajiem, gan bērniem. To cena ir sākot no €35,00.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau kopš 2010. gada, šo gadu laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja jūsu bērns dodas uz skolu un jums ir nepieciešams papildu finansējums, lai iegādātos visu nepieciešamo, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.


Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Visi cenu piedāvājumi apskatīti 2024. gada septembrī

Rakstā izmantotie foto avoti: www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Noderīgas lietas skolēniem un vecākiem visa mācību gada laikā
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas