Viss, kas Tev jāzina par kredītbrīvdienām

Dzīves posmos, kad, neparedzētu apstākļu dēļ, radušās grūtības veikt ikmēneša kredītmaksājumus, apsver iespēju izmantot kredītbrīvdienas.

ģiemnes pāris

Dzīvē mēdz gadīties visādi un ir situācijas, kad, pat atbildīgākajam aizņēmējam, rodas nepieciešamība pēc īstermiņa risinājuma finanšu situācijas nostabilizēšanai, piemēram, neplānoti ir zaudēts darbs vai naudas līdzekļi jānovirza īpašuma remontēšanai, piemēram, pēc ugunsgrēka vai autoavārijas.

Viens no atbalsta mehānismiem, ko var piedāvāt kredītiestādes, ir īslaicīgi mazināt ikmēneša izdevumu slogu, samazinot kredītmaksājuma apmēru. Šādu atbalsta mehānismu arī sauc par kredītbrīvdienām.

Šajā rakstā izskaidrosim, kas īsti ir kredītbrīvdienas, kāds ir to termiņš un kādi ir nosacījumi atbalsta saņemšanai. Uzskaitīsim kādās situācijās tās var būt piemērotas un kāds ir pieteikšanās process, lai Tu varētu apsvērt šo kā rīku savas finanšu situācijas sakārtošanai un kredītsaistību izpildīšanai. Tāpat izskaidrosim kā šis īstermiņa atbalsts atsauksies uz Tavu kredītvēsturi.

Kas ir kredītbrīvdienas?

Kredītbrīvdienas jeb kredīta maksājumu atlikšana ir atbalsta mehānisms kredītņēmējiem, kuru sniedz kredītiestāde, kas izsniegusi attiecīgo kredītu. Tā ietvaros ir iespēja uz noteiktu laika periodu atlikt kredīta pamatsummas maksājumus, turpinot maksāt tikai procentus. Šāds risinājums tiek piedāvāts, lai palīdzētu kredītņēmējam uz laiku atvieglot maksājumu slogu, kamēr nostabilizējas tā finanšu situācija.

pukstenis un sīknauda

Kredītbrīvdienas var tikt piemērotas mājokļa jeb hipotekārajam kredītam, auto līzingam, studiju vai patēriņa kredītam. To termiņš parasti tiek noteikts no 3 līdz 6 mēnešiem, hipotekārajam kredītam - līdz pat 12 mēnešiem.

Kredītbrīvdienām var pieteikties gan privātpersonas, gan arī uzņēmēji. Jāņem vērā, ka uzņēmumiem visbiežāk pieejamais kredītbrīvdienu termiņš ir īsāks.

Tā kā šajā laikā netiek maksāta kredīta pamatsumma, bet tikai procenti, tad neapmaksātā kredīta daļa tiek pārnesta uz atlikušo kredīta līguma periodu. Svarīgi, ka kredīta līguma termiņš netiek pagarināts. Tas nozīmē, ka pēc kredītbrīvdienām, kredīta ikmēneša maksājums paaugstināsies.

Ir jāsapot, ka kredītbrīvdienas ir īslaicīgs risinājums un nav paredzēta to izmantošana vairākas reizes pēc kārtas.

Kādās situācijās izmantot kredītbrīvdienas?

Ir būtiski laicīgi izvērtēt savas iespējas veikt kredītmaksājumus un vērsties pie kredītiestādes vēl pirms radušās grūtības veikt ikmēneša maksājumus. Tādā veidā kredītiestāde var piedāvāt plašāku risinājumu klāstu grūtībās nonākušajam kredītņēmējam, jo kredītbrīvdienas ir tikai viens no iespējamajiem risinājumiem un ne vienmēr piemērotākais attiecīgajā gadījumā.

dokumenti un aprēķini

Viens no obligātiem priekšnoteikumiem, lai saņemtu kredītbrīvdienas, ir savlaicīga iepriekšējo ikmēneša maksājumu veikšana, tāpēc ir tik svarīgi laicīgi sazināties ar kredītiestādi, kolīdz rodas bažas par grūtībām pildīt savas saistības. Banka vai cits kredītdevējs būs atsaucīgāks pret klientu, kurš līdz šim atbildīgi ir pildījis savas saistības un ir gatavs proaktīvi risināt savas finanšu problēmas un meklēt risinājumus.

Brīdī, kad maksājumi jau ir kavēti un ir izveidojušies parādi vai pat piemēroti sodi par kavējumiem, kredītiestādes iespējamo risinājumu klāsts sarūk, jo zūd uzticamība klientam un viņa vēlmei un iespējai atmaksāt parādu.

Kredītbrīvdienas var būt risinājums šādās situācijās:

  • kad uz laiku būtiski samazinās ikmēneša ienākumi, piemēram, būtiski samazinoties darba slodzei vai apjomam;
  • kad tiek zaudēts darbs;
  • ilgtošas slimības gadījumā vai grūtniecības laikā;
  • lielu, neparedzētu izdevumu gadījumā, kas radušies, piemēram, dabas katastrofas, ugunsgrēka vai avārijas gadījumā;
  • neparedzētu ģimenes apstākļu gadījumā, piemēram, šķiršanās, ģimenes locekļa nāve un tml.;

Jāņem vērā, ka kredītiem, kam procentu maksājums ir būtiski augstāks kā pamatsummas maksājums, šis atbalsta risinājums var nedot vēlamo ietekmi uz ģimenes izdevumu samazināšanu. Tie parasti ir hipotekārie kredīti pirmajos gados, kad procentu maksājums ir būtiski augstāks nekā pamatsummas maksājums.

Speciālisti iesaka neievilkt kredītbrīvdienas, taču atgriezties pie ikmēneša maksājumiem, kolīdz finanšu situācija stabilizējas, jo neapmaksātā pamatsummas daļa tiek izdalīta uz atlikušo kredīta periodu, kas nozīmē turpmāko ikmēnša maksājumu pieaugumu.

Vai kredītbrīvdienas bojā kredītvēsturi?

Kredītvēsture ir informācijas kopums, kurā iekļauti visi dati par personas noformētajiem aizdevumiem - gan atmaksātajiem, gan neatmaksātajiem - par līgumu nosacījumiem, maksājumiem un to kavējumiem, parādiem un sodiem.

Tajā tiek apkopota informācija ne tikai par kredītiem (hipotekāro, patēriņa, auto, studiju), bet arī par izsniegtajām kredītkartēm un kredītlīnijām. Tāpat šajā sistēmā tiek uzskaitīti neapmaksātie sodi, piemēram, par auto novietošanu neatļautā vietā, neapmaksātiem īres vai apsaimniekošanas pakalpojumu rēķiniem un arī informācija par aizdevumu galvošanu citām personām.

Kredītvēsture ir viens no būtiskākajiem aspektiem, līdztekus personas ienākumiem un esošajām saistībām, kas tiek ņemts vērā, kad tiek lemts ne tikai par aizdevuma izsniegšanu, bet arī par aizdevuma līguma nosacījumiem, piemēram, tā termiņu un procentu likmi.

Ja kredītņēmējs veic savus maksājumus godprātīgi noteiktajā termiņā, tas kredītvēsturi ietekmē pozitīvi, taču, ja ikmēneša maksājumi tiek kavēti vai netiek veikti vispār, kredītvēsture pasliktinās.

Lai arī kredītbrīvdienas ir līguma nosacījumi par maksājumu atlikšanu, kas arī tiek iekļauti Latvijas Bankas Kredītu reģistrā, ilgtermiņā šis risinājums kredītvēsturi neietekmēs.

Informāciju par savu kredītvēsturi vari apskatīt šeit.

Kā pieteikties kredītbrīvdienām?

Ja esi sastapies ar īslaicīgām grūtībām veikt ikmēneša kredītmaksājumus, savlaicīgi izvērtē savas iespējas sakārtot šo situāciju. Pirms sazinies ar kredītdevēju, apzini savas iespējas citā veidā samazināt ikmēneša izdevumus, optimizējot un atsakoties no mazsvarīgiem tēriņiem.

līguma grozījumi

Ja tomēr ir nepieciešama kredītiestādes iesaistīšana, tad būtu jāsāk ar to, ka jāsavāc visi dokumenti un izziņas, kas apliecina grūtības veikt ikmēneša maksājumus. Piemēram, ja darba devējs ir pārtraucis darba attiecības, tad darba devēja izdots darba uzteikums ir vērtīgs apliecinājums, kas noderēs iesniegšanai kredītiestādē. Tāpat tās var būt izziņas no ārstniecības iestādes par, piemēram, ilgstošu uzturēšanos slimnīcā vai no policijas par negadījumu vai zādzību.

Pēcāk ir jāsazinās ar savu kredītiestādi, iesniedzot oficiālu iesniegumu, aprakstot situāciju un pievienojot apliecinošos dokumentus. Šo iesniegumu izskatīs iestādes kredītspeciālisti un juristi, paralēli arī izvērtējot līdzšinējo sadarbību ar klientu - maksājumu regularitāti, vai ir bijuši kavējumi un/vai parādi.

Atkarībā no pieejamās informācijas un klienta esošās finanšu situācijas, kredītiestāde piedāvās piemērotākos iespējamos risinājumus saistību izpildei. Atkarībā no kredīta veida un apmēra, tās varētu būt gan kredītbrīvdienas, gan kredītu restrukturizācija, termiņa pagarināšana un citi.

Ir svarīgi atcerēties, ka aizņēmēja pienākums ir atbildīgi izturēties pret savām finansēm un saistībām, un aktīvi iesaistīties krīzes situāciju risināšanā, nevis slēpties un ignorēt problēmas, kamēr jau ir iekavējušies maksājumi un ir piemēroti sodi.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau kopš 2010. gada un spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esat nonākuši situācijā, kad nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Ja esiet nonācīs grūtībās pildīt savas finanšu saistības, sazinieties ar mums par iespējām saņemt kredītbrīvdienas.


Bildes: www.pexels.com


Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kādos gadījumos ir nepieciešamas kredītbrīvdienas
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas