Vai ir nepieciešams dot bērniem kabatas naudu?

Finanšu pratība ir svarīga prasme, kas jāapgūst jau bērnībā. Tā ne tikai palīdz izprast naudas vērtību, bet arī iemācīties pārvaldīt savas finanses. Tajā pašā laikā iegūtās zināšanas ir labāk nostiprināt praksē, proti, pārvaldot savu naudu. Bērniem tā ir kabatas nauda.

Kabatas naudas jautājums agrāk vai vēlāk kļūst aktuāls katrā ģimenē. Cik bieži dot bērnam naudu – reizi nedēļā vai reizi mēnesī? Kādu summu? Vai ir nepieciešams kontrolēt, kā bērns šo naudu tērē?

Šajā rakstā aplūkosim vairākus veidus, kā vecāki var iemācīt saviem bērniem, kā rīkoties ar naudu un izprast finansiālo atbildību, pirms viņi pamet mājas un uzsāk patstāvīgu dzīvi.

Kabatas nauda – par vai pret?

Latvijā nav likuma, kas noteiktu, ka vecākiem ir pienākums dot bērniem kabatas naudu. Šo lēmumu katra ģimene pieņem pati.

Kabatas naudas došanai ir pozitīvās puses:

  • bērns izprot naudas vērtību;
  • attīsta patstāvību;
  • iemācās to saprātīgi tērēt un taupīt.

Nākotnē šīs prasmes palīdz bērnam izvirzīt finansiālus mērķus un sasniegt tos.

Vecāki, kas iebilst pret kabatas naudu, argumentē savu nostāju ar to, ka bērniem jau ir viss, kas viņiem nepieciešams. Viņuprāt, bērns, visticamāk, tērēs naudu muļķībām un neiemācīsies novērtēt naudu un prasmīgi ar to rīkoties.

Kā jau iepriekš norādījām, tas, vai dot bērnam naudu kabatas izdevumiem, ir katras ģimenes individuāls lēmums. Tomēr, ja vēlaties, lai bērns iemācītos izprast naudas vērtību un apgūtu prasmes pārvaldīt personīgās finanses, ir vērts apsvērt iespēju piešķirt kādu summu, ar kuru bērns var brīvi rīkoties. Prakse palīdzēs iemācīties rīkoties ar naudu.

bērns skaita naudu

Kādā vecumā un cik daudz naudas var dot bērniem?

Pat mazus bērnus aizrauj iespēja pašiem rīkoties ar naudu. Viņiem tas ir pieaugušo dzīves simbols. Piemēram, daudziem bērniem patīk spēlēt veikalu, pat ja nauda ir zīmēta, jo tas viņiem liek justies pieaugušiem.

Parasti, jo vecāks ir bērns, jo vairāk kabatas naudas viņš saņem. Taču arī pirmsskolas vecuma bērnam var dot nelielas summas, lai iegādātos kaut vai saldumus.

Nav konkrēta vecuma, kurā ieteicams sākt dot bērnam kabatas naudu – katrā gadījumā tas ir atšķirīgi. Visefektīvāk ir sākt dot kabatas naudu bērniem, kuri izprot pamatprincipus:

  • nauda ir vajadzīga, lai kaut ko nopirktu;
  • naudu var iztērēt uzreiz vai krāt;
  • ja visa nauda ir iztērēta, līdz nākamajam kabatas naudas izmaksas datumam jauna summa netiks piešķirta.

bērns spēlē veikalu

Aģentūra Norstat pēc SEB bankas pasūtījuma veica aptauju, kurā piedalījās 3010 respondenti ar bērniem vecumā no 7 līdz 17 gadiem Baltijas valstīs (1010 Latvijā, pa 1000 Igaunijā un Lietuvā). Gandrīz puse (48%) Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka bērni saņem līdz 20 eiro mēnesī kabatas naudā, bet 30% – no 21 līdz 40 eiro.

Interesants fakts, kas izriet no aptaujas, ir tas, ka lielāki ģimenes ienākumi ne vienmēr nozīmē lielāku kabatas naudu bērniem. Piemēram, ģimenēs ar ienākumiem no 1250 līdz 1500 eiro 84% bērnu no vecākiem saņem mazāk nekā 40 eiro. Ģimenēs ar ienākumiem virs 3000 eiro šādu bērnu ir 76%.

Cik daudz kabatas naudas būtu jādod bērnam? Šo lēmumu katra ģimene pieņem pati. Par summu ieteicams lemt, ņemot vērā vairākus faktorus:

  • bērna vecums: jo vecāks ir bērns, jo lielākas ir viņa vajadzības un jo dārgākas tās ir. Septiņus gadus vecs pirmklasnieks, visticamāk, tērēs naudu saldumiem un lētām rotaļlietām, savukārt vidusskolēns, iespējams, vairāk vēlas doties ar draugiem uz kino vai iegādāties modīgas drēbes – tās ir dažādas summas;
  • ģimenes finansiālais stāvoklis: summai jābūt samērīgai ar ģimenes budžetu;
  • preču un pakalpojumu cenas: kabatas naudai jābūt samērīgai arī ar cenām – maz ticams, ka bērns būs apmierināts ar 3 eiro nedēļā un iemācīsies rīkoties ar naudu, ja par šo naudu nevarēs neko nopirkt.

skaidra nauda

Kādi noteikumi tiek piemēroti kabatas naudai?

Kabatas nauda ir bērna īpašums. Bērnam ir tiesības to tērēt pēc saviem ieskatiem. Tomēr, lai bērns patiešām kaut ko iemācītos, ir ieteicams ar bērnu pārrunāt šādus aspektus.

  1. Nosakiet kabatas naudas izmantošanas noteikumus. Paskaidrojiet bērnam, kādus izdevumus var segt no kabatas naudas un kādus ne. Piemēram, bērns var tērēt naudu rotaļlietām un apģērbam, bet viņam nav jāpērk skolas piederumi, jo šo izmaksu daļu sedz vecāki.
  2. Pārrunājiet nosacījumus situācijai, kad bērns ir iztērējis visu naudu. Piemēram, ja bērns saņem naudu reizi nedēļā un iztērē to visu vienā dienā, ko jūs darīsiet? Vai viņam ir tiesības uz papildu summu vai nē? Tas palīdzēs bērnam būt apzinīgākam attiecībā uz saviem tēriņiem.
  3. Kopā ar bērnu izlemiet, vai viņš saņems kabatas naudu par velti vai apmaiņā pret kaut ko. Dažas ģimenes vienojas par pienākumiem, kas bērnam ir jāizpilda, lai saņemtu kabatas naudu, piemēram, putekļu slaucīšana, atkritumu iznešana, suņa pastaigas utt. Psihologi neiesaka monetizēt rūpes pret ģimenes locekļiem, jo mājas darbi ir kopīga ģimenes lieta. Taču var būt īpaši uzdevumi, kurus bērns veiks, par to saņemot samaksu. Piemēram, kaimiņa suņa pieskatīšana vai datora regulēšana.
  4. Kopā ar bērnu pārrunājiet, kā var izmantot naudu. Bērnam jāsaprot, ka viņam doto naudu viņš var tērēt pa daļām vai uzreiz, kā arī var uzkrāt, ja vēlas iegādāties kaut ko dārgu. Tas nenozīmē, ka bērns uzreiz prasmīgi rīkosies ar naudu, būs kļūdas. Ir svarīgi pārrunāt šīs situācijas un analizēt, ko varēja darīt citādi.

vecāki ar bērnu

Kā iemācīt bērniem finanšu pratību?

Pētījumi liecina, ka sarunas ar bērniem par ģimenes finansēm jau no agras bērnības un iespēja pašiem pārvaldīt savu naudu palīdz bērniem kļūt zinošākiem naudas jautājumos. Tas arī palīdz viņiem justies pārliecinātākiem par naudas izmantošanu. Pastāv dažādas pieejas, kā mācīt bērniem finanšu pratību.

  1. Mēģiniet runāt ar bērniem par naudu vienkāršā un saistošā veidā. Ja jūs ieinteresēsiet bērnu, viņiem būs vieglāk saprast to nozīmi un interesēties par naudas tēmu.
  2. Pārrunājiet ar bērniem par lietu, piemēram, pārtikas vai apģērba, izmaksām. Kad viņi kļūs vecāki, varat runāt par ikmēneša rēķiniem un to, kā izmaksas tiek sadalītas starp tādiem pamatizdevumiem kā pārtika, mājoklis un izklaide.
  3. Ja vēlaties, iesaistiet bērnus ģimenes budžeta pārvaldībā. Šādā veidā viņi gūs priekšstatu par izdevumu apspriešanu un plānošanu, budžeta plānošanu pirkumiem un citiem jautājumiem.
  4. Prakse. Ja jums ir pieauguši bērni, ir lietderīgi ļaut viņiem pašiem apmaksāt savus izdevumus. Tas palīdzēs viņiem saprast, kuri izdevumi ir nepieciešami un kuri var pagaidīt.
  5. Palīdziet bērnam izprast, cik svarīgi ir uzkrāt un taupīt. Dalieties stāstos par to, kā jūs paši krājat naudu un kādiem mērķiem to darāt. Paskaidrojiet, ka uzkrājumu veidošana atvieglo neparedzētu izdevumu risināšanu.
  6. Runājiet par dažādiem izdevumu veidiem. Personīgo finanšu pārvaldība bieži vien ir saistīta ar spēju izlemt, kam vispirms tērēt naudu. Tāpēc ir svarīgi iemācīt bērnam, ka ir nemainīgi izdevumi, kurus nevar kontrolēt, bet kuri ir jāprot pārvaldīt. Pārējie izdevumi ir mainīgi, un tos var kontrolēt un krāt naudu.

Lai uzzinātu vairāk par to, kā mācīt bērnam finanšu pratību, izlasiet mūsu rakstu "Finanšu pratība bērniem: kā iemācīt bērnus apieties ar naudu?".

vecāki ar bērnu skaita naudu

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esat nonākuši situācijā, kad nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Bildes: Getty Images

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kabas nauda bērniem - par un pret
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas