Kā pareizi pārrakstīt auto?

Tu esi nolēmis iegādāties automašīnu, taču nezini kā nokārtot visas formalitātes, saistībā ar īpašumtiesību maiņu? Esam apkopojuši visu svarīgāko informāciju par auto pārrakstīšanu šajā rakstā.

pirkt auto

Pirms auto pārrakstīšanas

Iegādājoties jaunu automašīnu no autosalona, vari būt pārliecināts, ka auto būs atbilstošas kvalitātes. Taču, kad iegādājies lietotu auto no cita īpašnieka, pirms auto iegādes un pārrakstīšanas, ir svarīgi veikt vairākas darbības, lai ievērotu piesardzību un būtu pārliecināts par to, ka noskatītā automašīna patiešām ir samaksātās naudas vērta.

Pārliecinies par auto tehnisko stāvokli

Visupirms, pārliecinies par noskatītā auto tehnisko stāvokli - gan virsbūvi un mehāniku, gan arī elektroniku. To vislabāk ir darīt kādā no paša izvēlētiem autoservisiem, atstājot objektīvu izvērtēšanu kompetenta speciālista ziņā. Otra iespēja ir veikt auto diagnostiku kādā no Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijām, kurā apskates inspektori veiks tādu pašu diagnostiku kā ierastās tehniskās apskates laikā, un Tu varēsi būt pārliecināts, ka automašīna ir piemērota un droša lietošanai satiksmē.

Tāpat ir vērts izmantot iespēju aplūkot informāciju par Latvijā reģistrēto automašīnas nobraukumu vēsturi, negadījumiem un tehnisko apskašu datiem, ko bez maksas var iegūt CSDD mājaslapas e-pakapojumu sadaļā. Ja iegādājies automašīnu no ārzemēm, tad arī vari izmantot kādu no interneta vietnēm, kurās par maksu vari iegūt informāciju par auto vēsturi citās valstīts, ar nosacījumu, ka attiecīgā valsts sniedz šādus datus.

balts auto

Noformē pārdošanas - pirkšanas dokumentus

Automašīnas iegāde ir nopietns pirkums, par kuru, visticamākais, arī tērēsi nozīmīgu naudas summu, tāpēc ir vērts nodrošināties pret dažādiem riskiem, ko sevī ietver automašīnas iegāde.

Lai arī šķiet ierasta prakse, iegādāties lietotu auto “no rokas rokā”, tomēr, parakstot pārdošanas - pirkšanas līgumu vai aktu, Tev uz rokas būs dokuments, kas apliecina automašīnas pirkuma faktu. Šādā gadījumā līgums vai akts būs pierādījums šim darījumam un samaksātajai darījuma summai.

Automašīnas pirkuma līgumā jābūt iekļautiem:

  • Automašīnas pārdevēja un pircēja identifikācijas datiem (vārds, uzvārds, personas kods);
  • Transportlīdzekļa aprakstam (marka un modelis, numurs, šasijas numurs, izlaides gads, degvielas tips, krāsa, nobraukums un tehniskās apskates derīguma termiņš);
  • Pārdošanas noteikumiem (t.sk. automašīnas cena);
  • Pārdevēja un pircēja pienākumiem;
  • Citiem īpašiem nosacījumiem.

Ņem vērā, ka pērkot lietotu automašīnu no privātpersonas, Tavas kā pircēja tiesības neaizsargā Patērētāju tiesību aizsardzības likums, tāpēc Tev pašam rūpīgi jāpārliecinās par visām darījuma detaļām.

Auto pārrakstīšanas process

Kad esi pārliecinājies par automašīnas tehnisko stāvokli, esi parakstījis dokumentus un samaksājis pārdevējam, ir pienācis laiks auto pārrakstīt.

Ko nozīmē - pārrakstīt auto?

Ar auto pārrakstīšanu saprot procesu, kura ietvaros tiek mainīts automašīnas īpašnieks, reģistrējot jaunās īpašumtiesības CSDD.

Auto pārrakstīšana, protams ir nepieciešama, kad iegādājies vai pārdod auto, taču ir arī citi gadījumi, kad tā būs nepieciešama:

  • esi nomaksājis auto līzingu un kļūsti par mašīnas īpašnieku;
  • ja saņem automašīnu mantojumā;
  • ja maini auto īpašnieku ģimenes ietvaros.

Kāpēc ir svarīgi veikt auto pārrakstīšanu?

Ņem vērā, ka pirkšanas - pārdošanas procesā, pat ja ir veikta samaksa par darījumu, automašīna nekļūst par jaunā īpašnieka īpašumu, kamēr auto nav pārrakstīts. Līdz ar to pastāv dažādi riski.

Pirmkārt, auto īpašnieks ir atbildīgs par visu valsts nodevu apmaksu, kā arī sodu apmaksu, kas ir fiksēti ar ātruma radariem. Tāpēc, piemēram, ja jaunais īpašnieks, braucot ar auto, kas nav pārrakstīta, pārkāpj ātrumu un to fiksē fotoradars, tad sodu saņems auto iepriekšējais īpašnieks, uz kura vārda ir reģistrēts transportlīdzeklis.

Kā notiek auto pārrakstīšanas process?

Auto pārrakstīšana notiek CSDD - vai nu klātienē, kādā no 29 klientu apkalpošanas centriem visā Latvijā, vai arī attālināti CSDD mobilajā lietotnē vai e.csdd.lv.

Auto pārrakstīšana klātienē

Lai veiktu auto pārrakstīšanu klātienē, gan automašīnas pārdevējam gan pircējam jādodas uz kādu no CSDD klientu apkalpošanas centriem. Līdzi ir jāņem šādi dokumenti:

  • transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība;
  • ja automašīna ir iegūta no apdrošināšanas sabiedrības, ir izslēgta no reģistra vai ja transportlīdzekļa apliecībā nav norādīts VIN, tad būs jāuzrāda automašīna agregātu numuru salīdzināšanai;
  • personas apliecinoši dokumenti - pase vai ID karte. Ja Iedzīvotāju reģistrā ir informācija par derīgu personas apliecinošu dokumentu, drīkst uzrādīt arī CSDD izsniegtu vadītāja apliecību;

Abu iesaistīto pušu klātbūtnē, klientu apkalpošanas speciālists veiks izmaiņas transportlīdzekļu reģistrā, darījuma puses samaksās pārreģistrācijas nodevu un citus nepieciešamos maksājumus un tiks sagatavoti jauni īpašumtiesību apliecinoši dokumenti - reģistrācijas apliecība.

Auto pārrakstīšana tiešsaistē

Mūsdienās esam pieraduši, ka daudzus pakalpojumus ir iespējams saņemt attālināti, tāpēc likumsakarīgi, ka arī auto pārrakstīšanu var veikt tiešsaistē. Tomēr kopumā tas prasīs vairāk laika nekā darot to klātienē. Seko šiem procesa soļiem:

1. Lai veiktu auto pārrakstīšanu attālināti, būs nepieciešams lejuplādēt CSDD mobilo lietotni, kas pieejama gan iOS, gan Android ierīcēm vai arī doties uz csdd.lv. Abās vietās būs nepieciešams autorizēties ar savu elektronisko identitāti (e-parakstu, smart-ID vai internetbanku).
2. Iesākumā transportlīdzekļa pircējam ir jādodas uz sadaļu “Darbības ar transportlīdzekļiem” un apakšsadaļu “Īpašuma tiesību maiņa”. Šajā apakšsadaļā būs divi tukši lauciņi, kuros jāieraksta automašīnas reģistrācijas numurs un esošās reģistrācijas apliecības numurs.
3. Ievadot šo informāciju, pircējam atvērsies logs, kurā būs pieejama visa CSDD sistēmā reģistrētā informācija par šo automašīnu, ieskaitot automašīnas marka un modelis, tehniskās apskates informācija un identifikācijas numurs. Pārliecinoties, ka pircējs ir izvēlējies īsto automašīnu, jāspiež uz pogas “Uzsākt īpašnieka maiņu”. Šajā brīdī informācija tiks reģistrēta sistēmā un esošais automašīnas īpašnieks jeb pārdevējs saņems ziņu savā e-pastā (kuru viņš ir reģistrējis CSDD) ar aicinājumu veikt šīs automašīnas pārrakstīšanu.

4. Automašīnas pārdevējs, sekojot uzaicinājuma e-pasta norādēm, autorizējas mobilajā lietotnē vai e.csdd.lv un dodas uz tām pašām sadaļām (“Darbības ar transportlīdzekļiem” un “Īpašuma tiesību maiņa”) un apstiprina šo procesu spiežot uz pogas “Piekrītu transportlīdzekļa īpašuma tiesību maiņai”.

Ir svarīgi veikt šo soli 5 dienu laikā, citādāk pircēja pieprasījums automātiski tiek anulēts!

5. Uzsākot īpašuma tiesību maiņas procesu, automašīnas pārdevējam būs jāveic maksājums par transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites un jāpārliecinās, ka ir apmaksāti visi nodokļi, nodevas un sodi, kas reģistrēti uz šo automašīnu.

6. Kad pārdevējs ir paveicis 4. un 5. soli, pircējs savā e-pastā saņems paziņojumu no CSDD ar uzaicinājumu 5 dienu laikā pieteikties jaunas reģistrācijas apliecības saņemšanai. To var elektroniski izdarīt e.csdd.lv sadaļā “Darbības ar transportlīdzekļiem” un apakšsadaļā “Reģistrācijas apliecības saņemšana”, norādot veidu, kā vēlas saņemt apliecību. Jauno apliecību var saņemt pa pastu uz izvēlētu adresi vai arī klātienē kādā no CSDD klientu apkalpošanas centriem. Lai saņemtu apliecību klātienē, būs jāuzrāda pieteikšanās brīdī izsniegts QR kods.

Ņem vērā, ka ja pircējs vēlas ne tikai reģistrēt transportlīdzekli uz sava vārda, bet arī norādīt turētāju, tad auto pārrakstīšana jāveic klātienē.

vīrietis ar telefonu

Cik maksā auto pārreģistrēšana?

  1. gada oktobrī, CSDD mājas lapā uzrādīti šādi ar auto reģistrāciju ir saistīti maksājumi:
  • Īpašnieka maiņas noformēšana, reģistrācija un reģistrācijas apliecība (maksājumu veic ieguvējs) – 26,37 €
  • Noņemšana no uzskaites, ja transportlīdzeklis nav noņemts no uzskaites (maksājumu veic atsavinātājs) – 3,02 €
  • Par katra nodokļa iekasēšanu, veicot nodokļa maksājumu CSDD kasē – 1,20 €
  • Dokumenta nosūtīšana ar pasta starpniecību vienkāršā sūtījumā – 1,98 €
  • Par katra nodokļa iekasēšanu e-CSDD – 1,02 €

Kas jādara, kad auto ir pārrakstīts?

Kad esi saņēmis jauno reģistrācijas apliecību, Tu esi kļuvis par pilntiesīgu jaunās automašīnas īpašnieku. Ar šo brīdi arī sākas Tavi, kā auto īpašnieka, pienākumi.

Kad nokārtotas visas formalitātes un esi saņēmis sava transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, ir jāsāk ar to, ka jānoformē Obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana (OCTA). To vari izdarīt, sazinoties ar apdrošināšanas kompāniju vai brokeri.

Ļoti ērti salīdzināt dažādu apdrošināšanas sabiedrību piedāvājumus un iegādāties OCTA vari internetā, piemēram, šeit.

bmw salons

Pirms sāc dalību ceļu satiksmē, pārliecinies, ka automašīnas tehniskā apskate joprojām ir derīga. Transportlīdzekļu tehnisko apskati veic CSDD Tehniskās apskates stacijās visā Latvijā.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem kopš 2010. gada, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties jaunu automašīnu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Viss par un ap auto pārrakstīšanas procesu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas