Lai neapjuktu neskaitāmo restorānu klāstā, iesakām lieliskus dažādiem mirkļiem un notikumiem piemērotus restorānus, kurus izbaudīt Rīgā un ārpus tās
Reizēm šķiet, ka restorāni šobrīd uzrodas kā sēnes pēc lietus – un nereti tikpat ātri arī pazūd. Atverot pasaulē populārākās atsauksmju platformas TripAdvisor restorānu sadaļu, redzams, ka tikai Rīgā vien uzskaitīti 926 dažādi restorāni! Bez šaubām – ne visi 926 ir apmeklējuma vērti, un, protams, viens no veidiem, kā uzzināt vairāk par katra konkrētā restorāna piedāvājumu, ir tā paša TripAdvisor lietotāju atsauksmju lasīšana. Un tomēr – gaumes atšķiras. Kas vienam ir gardākais steiks pasaulē, citam būs vien pārcepts sausas gaļas gabals.
Viens veids, kā izvairīties no vilšanās, apmeklējot jaunu restorānu, ir – turēties pie pārbaudītām vērtībām. Katram no mums noteikti ir vismaz pāris iecienītas vietiņas, kur “vienmēr ir labi” un kur zinām, ar kādu ēdiena un servisa kvalitāti varam rēķināties. Bet, protams, ka kādreiz gribas izmēģināt ko jaunu un nepieredzētu, atklāt jaunas garšas un, iespējams, atrast vēl labākas vietiņas. Kā neapjukt restorānu gūzmā, nevilties un nepārmaksāt? Iesakām vairākas pārbaudītas vietas gan Rīgā, gan ārpus tās, kuras piemērotas dažādām situācijām un neliks vilties.
Tik tiešām – tā vien šķiet, ka jauni restorāni Rīgā atveras teju ik dienas. Reizēm šķiet, ka vismaz populārākos vajadzētu apmeklēt kaut vienu reizi, lai zinātu, par ko tad citi runā! Bet patiesībā, kamēr zinām, kāda tipa ēdiens vai kādas valsts virtuve ir vistīkamākā mūsu garšas kārpiņām, droši varam pieturēties pie pārbaudītām vērtībām – vismaz citu pārbaudītām un gadu gaitā par labām atzītām.
Tāda pārbaudīta un atzīta vērtība ir nu jau daudzus gadus pastāvošais un labā nozīmē nemainīgais klasiskais itāļu restorāns Rossini, kurš atrodas Dzirnavu ielā 31. Rossini iedveš paļāvību, jo tā ēdienkarte ir tik klasiska, cik vien iespējams: lieliskas picas, pasta (no Fettuccine līdz papardelle), kvalitatīvas jūras veltes (noteikti izmēģiniet Rossini pasniegto astoņkāji!) un vīni, svaiga maize un gardi deserti. Rossini piemīt itāļu restorānam atbilstošais rimtums un nemainība, kas nebūt negarlaiko, turklāt arī cenas ir pietiekami draudzīgas. Lieliska vieta romantiskām vakariņām vai vakariņām draugu un ģimenes lokā!
Nu jau vairākus gadus pašā Vecrīgas sirdī – Kalēju ielā 3 (ielas numuram atbilstoši izvēlēts arī restorāna nosaukums) atrodams visai īpašs restorāns, kura īpašnieks un koncepta autors ir sabiedrībā pazīstamais pavārs – Ēriks Dreibants. Par Dreibantu gan droši vien vairāk dzirdēts vārdu savienojumā “Sirmais un Dreibants”, bet, kamēr Mārtiņš Sirmais turpina saimniekot visiem labi zināmajā 3 Pavāru Restorānā, Dreibants savā Restorānā 3 piedāvā ko pavisam īpašu un Rīgā citviet nesastopamu.
Restorāns 3 nav vieta, kur “ieskriet” uz ātrām pusdienām vai kafiju. Drīzāk, tā ir vieta nesteidzīgai baudīšanai un garšas kārpiņu īpašai palutināšanai. Restorānā 3 pieejami ēdieni, kuri pagatavoti no dažādām meža veltēm – gan medījuma, gan dažādiem Latvijas mežos un pļavās sastopamiem augu valsts labumiem. Turklāt, ēdieni pagatavoti pavisam īpašā un neierastā veidā – izmantotas dažādas gatavošanas tehnikas, saldās garšas neierasti mijas ar sāļajām, ēdienu konsistences ir negaidītas un unikālas... Tāpēc Restorānā 3 vismaz pirmajā apmeklējuma reizē ieteicams nobaudīt degustāciju ēdienkarti, kas var sastāvēt pat no septiņiem ēdieniem. Restorāns nav no lētākajiem, taču baudījums, kuru var atstāt kādam īpašam gadījumam, ilgi paliks atmiņā.
Iespējams, daudzi jau pamanījuši un apmeklējuši jautro, moderno un, tautas valodā runājot, “hipsterīgo” vietiņu Mr Fox Rīgā, Dzirnavu ielā 34A. Mr Fox nav vieta romantiskām vakariņām vai biznesa pusdienām – tā ir vieta lieliskām sestdienas brokastīm draugu vai ģimenes lokā, vieglām pusdienām vai nesteidzīgai kafijai, lasot avīzi (vai pētot jaunākās Instagram bildes, kurām, iespējams, pievienosi arī savu foto, kurā redzama ideāla avokādo maizīte ar plaucētu olu).
Mr Fox piedāvājums ir vienkāršs, bet efektīgs – jau minētās par “hipsteru” klasiku kļuvušās avokado maizītes dažādos izpildījumos, veselīgi salāti, “vitamīnu bļodas”, smūtiji un dažādās kafijas, kuras pieejamas ar (protams!) augu pienu – mandeļu, auzu, kokosriekstu... Jā, iespējams, pārejošs modes kliedziens, bet šobrīd Mr Fox atmosfēra ir gandrīz tāda, kuras dēļ alkstam pavadīt nedēļas nogali Londonā vai Berlīnē... Aizej vismaz vienreiz – nedēļas nogales brokastīm piestāv!
Liepājā par apmeklēšanas vērtām vietiņām nav jāsūdzas – pieejami restorāni teju katrai gaumei. Viens no jaunpienācējiem Liepājas restorānu rindās gan sev izcīnījis teju tūlītēju slavu, un tāpēc arī ir pieminēšanas vērts. Liepājniekiem, protams, to negribas atzīt, bet, ieejot restorānā MO, var droši teikt – ir tā, kā Rīgas labākajos restorānos. Un ne tikai ieejot – arī aplūkojot restorāna lakonisko tumšā koka ārpusi ir skaidrs, ka esam nonākuši stilīgā vietā, kura diktē pati savus noteikumus.
MO ir pietiekami īsa, bet visaptveroša ēdienkarte, kurā netrūks ne kvalitatīvu gaļas ēdienu, ne sezonālu labumu. Tāpat MO var lepoties arī ar savu kokteiļu karti – vakarā droši var iet uz MO kaut vai tikai nobaudīt kādu no viņu piedāvātajiem kokteiļiem. Bet īpaši uzslavēt MO var par nu jau labu laiku pieejamo dienas piedāvājumu darba dienās, kad par pieejamām cenām iespējams nobaudīt tikpat gardas maltītes, kādas atrodamas MO pamata ēdienkartē. Var gan atzīt, ka Rīgā MO, iespējams, neizraisītu tik sakāpinātu apmeklētāju interesi, kādu tas izraisa restorānu apmeklētājos Liepājā. Bet tikpat labi var priecāties, ka arī ārpus Rīgas parādās aizvien vairāk kvalitatīvu ēdināšanas iestāžu.
Lai gan Pāvilosta tūristiem droši vien aktuāla būs tikai vasaras sezonā, arī sērfojot un kaitojot brīžiem jāapstājas, lai papusdienotu. Laiva – tā ir šķietami necila kafejnīca Pāvilostā, Dzintaru ielā 31, kurai nezinot varētu arī paiet garām. Laiva ir necila gan no ārpuses, gan iekšpusē – pāris āra galdiņi uz ietves un pāris galdiņi iekštelpās, turklāt, pirmajā acu uzmetienā varētu šķist, ka Laivā iespējams tik vien kā padzert kafiju un apēst pa kādam kūkas gabalam. Bet tā vis nav – uzmanīgākam apmeklētājam Laiva var piedāvāt daudz vairāk!
Kafejnīcas (jo par restorānu to īsti vis nenosauksi) ēdienkarte ir lakoniska – viena vai divas dienas zupas, pāris picas, pasta un, ja paveicas ar sezonu, piemēram, sparģeļi ar plaucētu olu. Izklausās vienkārši un pat garlaicīgi, bet, kurš vienreiz pamēģinājis kādu no Laivas piedāvātajām picām vai pastām, tas nekur citur vairs negribēs iet. Laivas noslēpums ir pavisam vienkāršs – ēdiens tiek gatavots ar īpašu mīlestību un rūpēm, un, tā vien šķiet, īpaši paredzēts tieši tam, kurš to pasūtījis. Picai ar prošuto šķiņķi ir Itālijas garša, bet pastai ar sēņu mērci gailenes salasītas tajā pašā dienā. Ja paveicas, tad viens no restorāna darbiniekiem ir vakar vakarā bijis zvejā, un kā komplimentu starterī pasniegs nepasūtītu, bet neizsakāmi gardu kūpinātu vēja zivi.
Foto avots
Ja tomēr regulāra restorānu apmeklēšana nav īsti tavā gaumē, bet gribas gardi un kvalitatīvi ēst ik dienas, iespējams savu virtuvi aprīkot ar profesionālu virtuves tehniku - tad lieliskus, restorāna kvalitātes ēdienus varēsi pagatavot pats. Labs virtuves aprīkojums – tā ir investīcija, bet tāda, kas atmaksājas un kalpos ilgi. Ja nepieciešama palīdzība jaunas virtuves iekārtas un ierīču iegādei, nepieciešamo summu iespējams saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.
Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com
Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs